4.500 yıllık tartışmada son nokta: İlk kez ortaya çıktı! Ünlü uzmandan ‘Piramitleri kim yaptı?’ sorusuna yanıt

“`html

Mısır Piramitlerinin İnşasında Yeni Keşifler ve Tartışmalar

Mısır piramitlerinin yapım süreci üzerine yapılan tartışmalar, tam 4.500 yıldır sürmektedir.

Antik Yunan tarih kaynaklarına göre, bu muazzam yapılar 20 yıl boyunca, 3 aylık vardiyalarla çalışan yaklaşık 100 bin köle tarafından inşa edilmiştir.

Ancak son günlerde, Büyük Piramit içerisinde bulunan yeni yazıtlar, bu yaygın görüşü yeniden değerlendirmeye zorlayacak nitelikte.

YAZITLARDA YENİ BİR GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Keşfedilen bu yazıtlar, piramitlerin nitelikli işçiler tarafından, her 10 günde bir gün izin yaparak ve ücretli olarak gerçekleştirildiğini ortaya koymaktadır.

Dünyaca tanınan Mısırolog Dr. Zahi Hawass ve ekibi, Kral Odası’nın üst kısmındaki bazı odaları çeşitli görüntüleme teknikleriyle taradı. Bu taramalar sonucunda, M.Ö. 13. yüzyılda yaşamış bireylerin duvarlara bıraktığı daha önce bilinmeyen yazılar gün yüzüne çıkarıldı.

Ayrıca ekip, piramidin güney kısmında bazı mezarlara da rastladı.

Bu mezardaki taş taşıyan heykel figürleri ve hiyerogliflerde yer alan “piramidin yan tarafının denetçisi” ve “zanaatkar” ifadeleri, bu mezarların inşaat sürecinde görev almış kalifiye işçilere ait olduğunu göstermektedir.

“Köle Olmaları Durumunda Böyle Gömülmezlerdi”

Daily Mail’in aktardığına göre, Dr. Hawass, Matt Beall’ın Limitless podcast’ine katılarak, “Bu keşifler, piramitleri inşa edenlerin köle olmadığını doğrular. Eğer bir köle olsalardı, asla piramitlerin gölgesine gömülmezlerdi. Köleler, krallar ve kraliçeler gibi mezarlarının iç kısımlarını sonsuzluk için hazırlamazlardı,” dedi.

Son elde edilen bulgular, piramitlerin yapım sürecine de önemli bir açıklık getiriyor. Yaklaşık 300 metre mesafedeki bir taş ocağından çıkarılan kireç taşlarının, çakıl ve çamur kullanılarak inşa edilen rampalarla inşaat alanına taşındığı düşünülüyor. Bu rampalara dair kalıntılar da piramidin güneybatısında bulundu.

Dr. Hawass, aynı zamanda yeni bir projeye üzerinde çalıştıklarını belirtirken, Beall tarafından finanse edilen bu proje kapsamında Büyük Piramit’e bir robot gönderileceğini, böylece modern çağda ilk kez Büyük Piramit’in derinliklerine inilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Mısır Piramitleri

Eski kaynaklarda piramitlerin köleler tarafından inşa edildiğine dair birçok bilgi bulunmaktadır.

ÖNCEKİ BULGULARA RAĞMEN…

Büyük Gize Piramidi, Eski Krallık’ın Dördüncü Hanedan döneminde hüküm süren Firavun Keops tarafından inşa edilmiştir ve Mısır’daki en büyük piramittir. Gize platosunda Keops’un yanı sıra Kefren ve Mikerinos piramitleri ile Büyük Sfenks de bulunuyor.

Bu yapıların inşasında kullanılan yöntemler, gökyüzü ile ilişki kurma biçimleri ve amaçları hâlâ tartışma konusu olmaya devam etmektedir.

19. yüzyılda, Büyük Piramit içinde bazı yazıtlar tespit edilmiş, ancak bu yazıtların inşaattan çok sonra eklendiği ve sahte olduğu iddia edilmiştir.

Beall, Dr. Hawass’a önceki yazıtlara atıfta bulunarak, “Bu yazıtların sahte olup olmadığı tartışma konusuydu. Ancak, şu an Kral Odası’nda üç yeni yazıt keşfettiğinizi ifade ediyorsunuz,” dedi.

ZOR VE TEHLİKELİ BİR İNŞAAT SÜRECİ

Dr. Hawass, daha önce halka açıklanmayan görselleri göstererek, kayalara kazınmış isimlerin inceliklerine dikkat çekti. “Bu yazıtlar, girmesi oldukça zor ve tehlikeli alanlarda bulundu. Yazılarda sadece eğitimli Mısırologlar tarafından çevrilebilecek bir stil kullanılmış. Günümüzde bu yazıtların sahte bir örneğini üretmek neredeyse imkânsız,” ifadelerini kullandı.

Dr. Hawass, bazı Avrupalı gezginlerin 18. ve 19. yüzyılın sonlarında piramitlere girip, isimlerini taşlara kazıdıklarını doğrularken, “Ama bulduğumuz yazıtların daha eski olduğu, bu piramitlerin inşasında çalışan Mısırlı işçilere ait olduğu açık,” dedi.

Dr. Hawass Discussing Findings

Dr. Hawass, Beall’ın podcast’inde bu belgeleri dünyaya tanıttı.

İNŞAAT ARAÇLARI MEZARLARDA BULUNDU

Dr. Hawass, bu yazıtların yanı sıra, inşaat işçilerinin mezarlarının bulunmasının önemini vurguladı. Mezarlar içinde inşaat sürecinde kullanıldığına inanılan çakmaktaşı aletler ve dövme tahtaları da keşfedildi. “Büyük Piramit’in tabanı dev bir kayanın üzerine inşa edilmiş. Bu kaya, yerin altına doğru 8,5 metre oyulmuş. Yani kare tabanı işaretledikten sonra inşaatçılar kayayı her tarafında kesmeye başlayarak, sert kayadan düzgün bir platform elde edene kadar çalıştı. Bu çabaların izlerini, Keops’un piramidinin güney tarafında görüntüleyebilirsiniz,” diye ekledi.

Dr. Hawass, işçilerin ekipler halinde çalıştığını belirtirken, “Bazıları taşları kesmekte, bazıları şekillendirmekte, geri kalanı da ahşap kızaklarla malzemeleri taşımakta. Daha sonra kayalar, rampalar kullanılarak hareket ettiriliyordu ve bu rampaların kalıntıları da bulundu,” dedi.

Dr. Hawass, “Rampa, piramidin güneybatı köşesinden başlayarak taş ocağına kadar uzanıyordu. Bu alanda kazı yaparak çamur ve kum karışımı çakıl taşlarının yapıldığı rampanın kalıntılarını ortaya çıkardık,” ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK ET TÜKETİMİ ORTAYA ÇIKTI

Dr. Hawass, meslektaşı Mark Lehner’ın piramidin doğusundaki alanında yaptığı kazılar sonucu, “işçi şehri” olarak adlandırdıkları bir bölgeyi ortaya çıkardığını belirtti. Bu bölgede tuzlanmış balıkları ayıklayan tesisler, büyük fırınlar ve işçilerin yaşadığı yapılar bulunduruluyor.

Dr. Hawass, “İşçilerin sadece soğan, sarımsak ve ekmek yediğine dair bilinen efsane yanlıştır; zira kazı alanında binlerce hayvan kemiği bulduk. Chicago Üniversitesi’nden uzmanlar bu kemikleri inceledi ve Mısırlıların işçileri doyurmak için günde 11 dana ve 33 keçi kestiklerini tespit etti. Bu miktar, yaklaşık 10.000 işçiyi besleyecek düzeydedir,” dedi.

Food for Workers

‘BÜYÜK BOŞLUK’TA NELER VAR?

Dr. Hawass, Beall’ın desteğiyle yürütülen Büyük Boşluk projesi hakkında da bilgi verdi. Proje çerçevesinde 1 cm büyüklüğünde bir robot, Büyük Piramit’in duvarında açılacak küçük bir delikten içeri gönderilecek.

2017 yılında keşfedilen Büyük Boşluk, Kraliçe’nin odası ve Kral’ın odası arasında yer alan Büyük Galeri’nin üst kısmında bulunuyor ve en az 30 metrelik bir alanı kapsıyor.

Dr. Hawass, burada Keops’un kayıp lahitini bulmayı hedeflediklerini söylese de, Beall “Bunun bir lahit olacağını düşünmüyorum; çünkü bugüne kadar ana piramitlerin hiç birinde bir Firavun’a rastlanmadı,” dedi.

Bu projenin önümüzdeki yıl ocak ya da şubat ayında başlaması bekleniyor.

“`

Related Posts

Altın fırsat dedi, yeraltına yerleşti

44 yaşındaki iş kadını, hayatın olağan akışından ve artan maliyetlerden bunalıp, arkadaşının arka bahçesinde bulunan 110 metrekarelik yer altı sığınağında yaşamaya başladı…

CHP’li Aşkın Genç’ten Bakan Memişoğlu’na: ‘İnternet üzerinden satış yapan sahte ilaç siteleri ve hesapları konusunda alınan tedbirler nelerdir?’

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, internetten reçeteli ve sahte ilaç satışının halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na “İnternet üzerinden satış yapan sahte ilaç siteleri ve hesapları konusunda bugüne dek alınan idari tedbirler nelerdir? Halkın sahte ilaçlar konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla Bakanlık ne gibi çalışmalar yapmaktadır?Yasal mevzuat ve cezalar bakımından bir düzenleme düşünülmekte midir” diye sordu.

İş insanı Recep Gençer hayatını kaybetti

Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş’nin (BAĞFAŞ) kurucusu iş insanı Recep Gençer hayatını kaybetti.

Yandaş medyanın manşeti AKP’li Kadir Topbaş ve Melih Gökçek’i hatırlattı

Tunç Soyer’in gözaltına alındığı operasyonun Cemil Tugay’ın şikayetiyle başladığını öne sürdüler ama önceki şikâyetler gündeme bile alınmamıştı.

Trump’tan Fed Başkanı Powell’a ağır tepki: Bir moronumuz var

Faiz oranlarında 3 puanlık indirim yapılmamasının ülkeye neredeyse 1 trilyon dolara mal olacağını savunan Trump, Powell’ı kast ederek, “Ancak bir morona sahibiz” dedi

AKP’li vekil Meclis’te salavat getirdi

AKP Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları, Leman dergisinde yayınlanan karikatüre Meclis’te tepki gösterdi.