Alzheimer ile karıştırılan hastalık

Normal Basınçlı Hidrosefali Nedir?

İleri yaşlarda ortaya çıkan unutkanlık sorunu her zaman Alzheimer belirtisi olmayabilir. ‘Adams hakim sendromu’ olarak da bilinen ‘normal basınçlı hidrosefali’ adlı hastalık, alzheimer ile karıştırılabilen belirtilere sahiptir. Beyin omurilik sıvısının beyinde birikmesi sonucu ortaya çıkan bu durumu Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Miktat Kaya şu şekilde açıklıyor:

Doç. Dr. Miktat Kaya

En Yaygın Belirti: Yürüme Bozukluğu

Normal basınçlı hidrosefali, genellikle yaşlı bireylerde görülen beyin omurilik sıvısının birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri arasında bilişsel fonksiyonlarda bozulma, yürüme zorlukları ve idrar kaçırma bulunmaktadır. Bu nedenle doğru tanı konulmadığında alzheimer veya parkinson gibi hastalıklarla karıştırılabilir.

Yürüme Bozukluğu: Normal basınçlı hidrosefali vakalarında en sık karşılaşılan belirtidir. Hastalar genellikle küçük adımlarla yürür ve ayaklarını zor kaldırırlar. Bu durum günlük aktiviteleri olumsuz etkileyebilir.

İdrar Kaçırma: Genellikle yürüme sorunlarıyla birlikte görülen idrar kaçırma, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. İdrar yapma isteği ve kontrol zorlukları sıkça görülen belirtiler arasındadır.

Bilişsel Bozukluklar: Hafıza kaybı, konsantrasyon sorunları ve diğer bilişsel işlevlerde yavaşlama da hastalığın belirtileri arasındadır. Bu belirtiler zamanla ilerleyebilir fakat Adams hakim sendromunda bilişsel bozukluklar genellikle yavaş ilerler.

Nasıl Teşhis Edilir?

Normal Basınçlı Hidrosefali teşhisi, belirtilerin gözlemlenmesi ve beyin görüntüleme yöntemlerinin kullanılmasıyla konulur. Beyin MR ve BT taramaları, ventriküllerdeki genişlemeyi ve sıvı birikimini tespit edebilir. Ayrıca lomber ponksiyon testi ile beyin omurilik sıvısının basıncı ölçülerek semptomların düzelip düzelmediği değerlendirilebilir.

Tedavisi Mümkün Mü?

Erken teşhis ve tedavi edilmediğinde normal basınçlı hidrosefali ilerleyebilir. Fakat doğru teşhis ile cerrahi müdahale (şant yerleştirilmesi) hastaların yaşam kalitesini büyük ölçüde artırabilir. Beyin üzerindeki baskıyı azaltarak semptomları hafifleten şant, hastaların iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ancak şantın tıkanması veya enfekte olması gibi komplikasyonlar risk taşıdığından düzenli kontroller önemlidir.

Çoğu hasta, şant ameliyatı sonrasında yürüme bozuklukları, bilişsel fonksiyonlarda ve idrar kontrolünde belirgin bir iyileşme yaşayabilir.

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Hastanelerde yaşanan yığılmayla ilgili uyarı: Önce aile hekimine gidin

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, hastanelerde yaşanan yığılmalarla ilgili öncelikle vatandaşları aile hekimine gitmesi uyarısında bulunarak “Lütfen aile hekimine gidin. O gerek görürse sizi kendisi de randevu alarak ilgili hastaneye uzmana gönderebilir” dedi.