ABD’nin The New York Times gazetesi, iki Batılı yetkili ve İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı bir askeri strateji uzmanına dayandırdığı haberinde, “saldırıların İsrail ve İran arasında devam eden gölge savaşta dikkate değer bir değişime işaret ettiğini” yazdı.
İran Ulusal Gaz Şirketi Gaz Dağıtım Müdürü Said Akli, 14 Şubat Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çeharmahal-Bahtiyari eyaletine bağlı Borucen ilçesindeki doğalgaz dağıtım hattında yaşanan patlamayı bir “terörist sabotaj eylemi” olarak nitelendirmişti.
“SEMBOLİK BİR SALDIRIYDI AMA GÜÇLÜ BİR UYARI MESAJI GÖNDERDİ”
Bu patlamalara ilişkin gazeteye konuşan yetkililer ve strateji uzmanı, İran’ın “enerji altyapısını patlatmanın üstü kapalı bir şekilde devam eden savaşta bir tırmanış” anlamına geldiğini ve bu savaşta “yeni bir cephe açmış gibi göründüğünü” söyledi.
Yetkililer, aynı anda iki hatta saldırıldığına işaret ederek, doğal gaz boru hatlarına yönelik İsrail tarafından gerçekleştirildiğini söylenen saldırıların “İsrail açısından İran’ın altyapısı hakkında derin bir bilgi sahibi olmayı ve dikkatli bir koordinasyonu gerektirdiğine” işaret etti.
Batılı bir yetkili, bunu “İran’ın tamir etmesi oldukça kolay olan ve sivillere nispeten az zarar veren sembolik bir saldırı” olarak nitelendirdi. Yetkili, bunun yine de İsrail’in sebep olabileceği hasar hakkında “güçlü bir uyarı” mesajı gönderdiğini de savundu.
“HEDEF LİSTELERİNİ GENİŞLETİYORLAR”
Gazeteye konuşan Batılı yetkililer, İsrail’in İran sınırları içinde arka arkaya gerçekleştirdiği saldırıların İranlıları rahatsız ettiğini belirtirken, Orta Doğu güvenlik uzmanı Shahin Modarres, “Bu, İran’da gizli olarak faaliyet gösteren şebekelerin hedef listesini genişleterek askeri ve nükleer alanların ötesine geçtiğini gösteriyor. Bu, İran istihbaratı ve güvenlik makamları için büyük bir zorluk ve itibar zedelenmesi teşkil ediyor.” değerlendirmesini yaptı.
Gazetenin paylaştığı bilgilere göre, çarşamba günü İran’da düzenlenen “sabotaj” saldırıları, biri Çeharmahal-Bahtiyari’de, diğeri Fars eyaletinde olmak üzere iki ana doğalgaz boru hattını hedef almıştı. Bunun ardından en az beş eyalette konutlara, kamu binalarına ve fabrikalara doğalgaz sağlanması konusunda kesintiler yaşanmıştı.