TEPAV Direktörü Cangöz: Yabancı yatırımcılar 1,5 milyar dolar tutarında satış ve çıkış yaptı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü ve eski Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz, sosyal medya platformunda yayınlanan analizinde, Türkiye’nin kredi risk (CDS) primlerinde yukarı yönlü bir hareket gözlenmediği halde, yatırımcı nezdinde ülke risk algısının değişmediğinin anlaşıldığını aktardı.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

ANKA’nın aktardığına göre Cangöz, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ülke riski artmamış olsa da Merkez Bankasının aralık ve ocak aylarında toplam 500 baz puan faiz indirimine gitmesi, mart ayında da indirime devam edeceği yönündeki piyasa beklentisinin yanı sıra yüksek çıkan ocak ayı enflasyon rakamının ardından, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 24’e yüksetilmesi, beklenen reel getirinin, kur riski ve ülke riskini karşılamaya yetersiz olabileceği algısını yaratmış gibi görünüyor.”

Haziran 2023’te başlatılan “rasyonele geçiş” söylemiyle uygulamaya konulan politika değişikliklerinin ardından yabancı yatırımcıların önce küçük miktarlarda, sonrasında yükselen tutarlarda Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satın aldıklarına dikkat çeken Cangöz, bu eğilimin Nisan 2024’e kadar sürdüğünü vurguladı.

‘1,5 MİLYAR DOLAR ÇIKIŞ, SON YILLARIN EN YÜKSEK TUTARI’

Nisandan kasıma kadar geçen dönemde yabancı yatırımcıların DİBS alımlarının, mayısta 6,6 milyar dolar, temmuzda 2,9 milyar dolar, eylülde 1,9 milyar dolar, kasım 2024’te 2,2 milyar dolar olduğunu, aralıktaki küçük çıkış sonrası ocak ayında da 1,6 milyar dolarlık yabancı alımı gerçekleştiğini belirten Cangöz, şubatın ilk yarısında yabancı yatırımcı çıkışlarındaki hızlanmanın, son dönemde faiz, enflasyon ve benzeri göstergelerde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını kaydetti.

Coşkun Cangöz, şubat ayının ilk yarısında yabancıların DİBS piyasasından 1,5 milyar dolar tutarında satış ve çıkış yaptığını belirterek, “1,5 milyar dolar civarındaki bu satış, son yıllarda görülmemiş büyüklükte bir yabancı çıkışına işaret ediyor. Buna rağmen yabancı yatırımcıların sahip olduğu DİBS portföyü 18,4 milyar dolara ulaşmış durumda. Oysa nas ekonomisinin uygulanmaya başlandığı 2021 sonrasında yabancıların DİBS büyüklüğü 800 milyon dolara kadar inmişti. Nisan 2024’te tersine dönen bu eğilimin, alım yönüne geçmesine karşılık şimdi yeniden çıkış başlamasının nedenlerine dikkat etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

‘FAİZ KARARI ETKİLİ OLACAK’

Yabancıların, Merkez Bankasının marttaki faiz kararı öncesinde kar realizasyonu yapmayı tercih etmiş olabileceklerini aktaran TEPAV direktörü Cangöz, bunun yanı sıra enflasyon hedefinin yükseltilmesinin de risk algısında değişikliğe yol açmış olabileceğini kaydetti.

Cangöz, “Bu bağlamda, şubat ayının ilk haftalarında görülen yabancı çıkışının devam edip etmeyeceğinde, Merkez Bankası’nın mart ayındaki faiz kararı etkili olacaktır ve elbette yatırımcılar, önümüzdeki aylarda enflasyon görünümünün ne şekilde seyredeceği kadar, dezenflasyon sürecine maliye politikasının ne ölçüde katkı yapacağına da bakarak yönlerini belirleyecektir” görüşünü dile getirdi.

(ANKA HABER AJANSI)

Related Posts

Kaderimizin çağrısı: Gelecek bin yılın imparatorluk serüveni başlıyor

Birinci Dünya Savaşı sona erdiğinde, emperyalist devletlerin işgal etmediği neredeyse hiçbir kara parçası kalmamıştı. Müslümanların yaşadığı topraklarda yaşananlar tam bir felaketti. Uzak Doğu ülkeleri İngiltere, Hollanda ve Fransa tarafından; Orta Doğu İngiltere ve Fransa tarafından, bugünkü İran doğrudan İngiltere tarafından; Afrika’nın tamamı ise Batılı emperyalist ülkeler tarafından paylaşılmıştı. Savaş sonrasında doğrudan sömürge olmayan iki ülke Türkiye ve Afganistan’dı. Batı sömürge imparatorluğu,

Alman otomobil üreticilerinin karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.

Aylardır böylesi görülmedi! Haftanın en çok kazandıranı belli oldu, biri hariç…

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,43 değer kazandı. BIST 100 endeksi, en düşük 9.032,54 puanı ve en yüksek 9.421,36 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 2,43 üstünde 9.390,51 …

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.