“`html
Siyasi Gelişmeler Piyasalarda Dalgalanmalara Neden Oluyor
Dünya genelinde siyasi ve jeopolitik dinamikler, merkez bankalarının politikalarını sıkılaştırmasına yol açarken, piyasalarda da belirsizlik artmış durumda. Piyasa aktörleri, yön bulmakta zorluk yaşıyor.
Özellikle dün, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim tırmanırken, Avrupa borsalarında ciddi bir satış baskısının olduğu gözlemlendi. Analistler, Ukrayna’nın Amerikan yapımı uzun menzilli Kara Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) ile Rusya’nın Bryansk bölgesine saldırdığını duyurmasının ardından, Rus lider Vladimir Putin’in, ülkesinin balistik füze saldırılarına yanıt vermek için nükleer silah kullanımını içeren doktrini onayladığını hatırlattı.
Bu gelişmelerin etkisiyle güvenli liman varlıklarına olan talep yükseldi ve altının ons fiyatı yüzde 1 değer kazandı. Tahvil piyasalarında ise alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, haber akışının ardından yüzde 4,34’e inerek günü 4,39’da tamamladı.
Ayrıca, ABD’de Başkanlık seçimlerini kazanarak göreve başlayan Donald Trump’ın, ticaret savaşlarının yeniden alevlenmesine neden olabilecek vergi indirimleri ve yüksek tarifeler planları, piyasalardaki fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor.
Fed üyelerinin açıklamalarını da yakından izlerken, Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid, bankanın faiz indirimlerinin, enflasyonun yüzde 2 hedefinde ilerlediğine dair bir güven işareti olduğunu belirtti. Schmid ayrıca, büyük mali açıkların enflasyona neden olmasını önleyeceklerini fakat bunun daha yüksek faiz oranları gerektirebileceğini ifade etti.
Para piyasalarında, Fed’in gelecek ay yüzde 59 ihtimalle faiz indirme olasılığının, yüzde 41 ihtimalle ise politika faizini sabit tutma olasılığının bulunduğu yönünde yorumlar yapılıyor.
Kurumsal tarafta ise, dün ABD merkezli perakende devi Walmart’ın hisseleri, şirketin satış ve kar tahminlerini art arda üçüncü kez artırmasının ardından yaklaşık yüzde 3 yükseldi. Analistler, bugün yatırımcıların dikkatlerinin Nvidia’nın piyasalar kapandıktan sonra açıklayacağı finansal sonuçlara çevrileceğini belirtiyor. Nvidia’nın piyasa değeri 3 trilyon doların üstünde bulunmakta ve çip pazarında önemli bir oyuncu konumunda.
Emtia piyasalarında bakır fiyatları, geçen hafta en düşük seviyeye gerilemesinin ardından haftanın başında yükseliş gösterirken, Brent petrolün varil fiyatı da iki günlük artışın ardından yüzde 0,3 düşüşle 72,9 dolara kadar geriledi.
Kripto para dünyasında ise, Trump’ın ABD başkanlık seçimini kazanmasının ardından Bitcoin fiyatında bir yükseliş gözlemleniyor. Dün Bitcoin, 93,905 dolarla rekor seviyeye ulaştı ve yeni günü 92,500 dolarda geçirdi.
New York Borsası’nda ise S&P 500 endeksi yüzde 0,4, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,04 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,3 geriledi. Endeks vadeli kontratlar, yeni güne olumlu bir başlangıçla devam etti.
Avrupa’da, Rusya-Ukrayna gerginlikleri nedeniyle borsalar büyük ölçüde satış ağırlıklı bir trend izlerken, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın konuşmaları, İngiltere’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri izleniyor. Analistler, bu verilerin piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini belirtiyor ve ECB’nin gelecekteki para politikaları hakkında ipuçları verme potansiyeline sahip olduğunu vurguluyorlar.
Dün, Euro Bölgesi’nde TÜFE, Ekim ayında yıllık yüzde 1,7’den %2’ye yükseliş gösterdi. Bu gelişmeler ışığında, para piyasalarında ECB’nin Aralık ayı toplantısında 25 baz puan indirim yapacağına kesin gözle bakılırken, toplantıya kadar açıklanacak verilerin de bu kararlara etki edebileceği ifade ediliyor.
Dünkü gelişmeler sonucunda, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1, Fransa CAC 40 endeksi ve Almanya DAX 40 endeksi yüzde 0,7, İtalya FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 1,3 değer kaybetti. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Asya piyasalarında da benzer bir karışıklık gözlemlenirken, Nvidia’nın finansal sonuçlarının bu bölgedeki şirketleri etkileyebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, bugün açıklanan verilere göre, Çin Merkez Bankası (PBoC) 1 ve 5 yıllık kredi faizlerini yüzde 3,10 ve yüzde 3,60’ta sabit tuttu.
Çin’de ekonomik aktivite ile ilgili endişeler sürerken, Trump’ın 20 Ocak’ta başkanlık koltuğunu devralacak olması ve Cantor Fitzgerald CEO’su Howard Lutnick’i Ticaret Bakanı olarak aday göstermesi takip edilmekte. Lutnick’in tarife ve ticaret politikalarında liderlik yapacak olması, bölge ekonomisine olası etkileri açısından dikkatle izleniyor.
Japonya’da ise yen değer kaybını sürdürürken, dolar/yen paritesi yeni günde 155 seviyesinin üzerine çıktı. Japonya’nın Ekim ayı dış ticaret dengesi 461,2 milyar yen açık verirken, ülkenin ithalatı yüzde 0,4 ve ihracatı yüzde 3,1 oranında artış gösterdi.
Dün kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Hong Kong’daki Hang Seng endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Güney Kore’deki Kospi endeksi yüzde 0,4 ve Çin’deki Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükseliş kaydetti.
Yurt içinde ise, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,73 değer kaybıyla 9.232,90 puandan tamamladı. Dolar/TL, yüzde 0,2 düşüşle 34,48500’den kapanırken, bankalararası piyasada bugün yatay bir seyirle 34,4920’den işlem görüyor.
Bugün yurt içinde Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), yurt dışında ise ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları, İngiltere’de TÜFE ile Almanya’da ÜFE verilerinin takip edilmesi bekleniyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9,050 ve 9,000 seviyeleri destek, 9,420 ve 9,500 puan ise direnç konumunda görülmekte.
PİYASALARDA TAKİP EDİLECEK VERİLER
- 10.00 Türkiye, Ekim ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE)
- 10.00 İngiltere, Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
- 10.00 İngiltere, Ekim ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
- 10.00 Almanya, Ekim ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
- 15.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
- 17.00 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları
“`