Düşük petrol fiyatları, dev şirketlerin karını eritti

Petrol Şirketlerinin Karı, Petrol Fiyatlarının Düşüşüyle Azaldı

Dünyanın en büyük 8 petrol şirketi, yılın ilk çeyreğinde karlarında geçen yıla göre yüzde 20’den fazla bir düşüş yaşadı. Bu düşüşte, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisi büyük oldu.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Amerikalı ExxonMobil ve Chevron, Hollandalı Royal Dutch Shell, İngiliz bp, Fransız TotalEnergies, İtalyan Eni, Norveçli Equinor ve Çin Ulusal Denizaşırı Petrol Şirketi (CNOOC) yılın ilk çeyreğinde toplamda yüzde 21,3 azalışla kar elde etti.

Örneğin, ExxonMobil 7,71 milyar dolar, Shell 5,58 milyar dolar, CNOOC 5,01 milyar dolar, TotalEnergies 3,85 milyar dolar, Chevron 3,50 milyar dolar, Equinor 2,63 milyar dolar, bp 1,38 milyar dolar ve Eni 1,34 milyar dolar kar açıkladı.

Bu yılın ilk 3 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre bp yüzde 49,3, Chevron yüzde 36,4, TotalEnergies yüzde 32,7, Shell yüzde 27,8, CNOOC yüzde 7,9, ExxonMobil yüzde 6,2, Eni yüzde 2,9 ve Equinor yüzde 1,5 daha az kar elde etti.

Genel olarak, söz konusu şirketler geçen yılın ilk çeyreğinde 39,4 milyar dolar civarında net gelir elde ederken bu yılın aynı döneminde gelirleri yaklaşık 31 milyar dolara düştü.

Brent Petrol Fiyatındaki Düşüş

Düşen petrol fiyatlarının ardında ABD Başkanı Trump’ın korumacı ticaret politikaları ve OPEC+ ülkelerinin üretimi artırma çabalarının etkili olduğu ifade ediliyor. Trump’ın görevi devralmasının ardından Brent petrol yüzde 25,1 azalarak yaklaşık 19,9 dolar değer kaybetti.

Brent petrolün varil fiyatı bugün 59,36 dolara gerilerken Batı Teksas türü ham petrol varili 56,16 dolardan işlem gördü. Bu durum, petrol fiyatlarının Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor.

Petrol Fiyatlarının Etkisi

ICIS’te Petrol Piyasaları ve Enerji Dönüşümü Direktörü Ajay Parmar’a göre şirketlerin karlılığındaki düşüşün ana nedeni düşen petrol fiyatları. Özellikle petrol arama ve üretim faaliyetlerine odaklanan şirketler için bu durum karlılığı olumsuz etkiliyor.

Parmar’a göre, pandemi sonrası küresel petrol talebindeki artış, rafine ürünlerden elde edilen karları olumlu etkilemiş olsa da şu anda talebin yavaşlamasıyla rafinaj marjları düşüş gösteriyor.

Uzmanlar, petrol fiyatlarının ilerleyen yıllarda da düşüş eğilimini sürdüreceğini belirtiyor ve küresel ekonomik büyümenin zayıflamasının şirket karlarını olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.

Öngörüler ve Sonuç

Oslo Üniversitesi’nde Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Francesco Sassi, petrol piyasalarını etkileyen çok sayıda faktör bulunduğunu ve petrol fiyatlarının uzun vadeli istikrar kazanmasının zor olabileceğini belirtiyor.

Sassi’ye göre, küresel enerji ilişkileri, coğrafi ve siyasi durumlar petrol piyasalarını derinden etkiliyor ve fiyatlar üzerinde belirleyici olabiliyor. Özellikle tedarik zincirindeki aksaklıklar ve yaptırım korkuları, petrol ticaretinin belirsizleşmesine yol açarak piyasaların geleceğini belirleyebilir.

Related Posts

Alman otomobil üreticilerinin karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.

Aylardır böylesi görülmedi! Haftanın en çok kazandıranı belli oldu, biri hariç…

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,43 değer kazandı. BIST 100 endeksi, en düşük 9.032,54 puanı ve en yüksek 9.421,36 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 2,43 üstünde 9.390,51 …

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir