Atık kağıtta ithalat sınırı yalan oldu

Atık Kağıt İthalatı Türkiye’nin Döviz Açığını Artırıyor

Türkiye, döviz açığını kapatmak için çabalarken atık kağıt sektöründe yüksek ithalat devam ediyor. 2023 yılında 1.16 milyon ton atık kağıt ithal edilirken, bu rakam 2024’te 1.5 milyon tona yükseldi. İthalatın lideri ise yüzde 24 payla İngiltere olurken, onu yüzde 23 pay ile Irak takip ediyor. Türkiye, uzun yıllardır Avrupa’nın çöplüğü olma eleştirilerine maruz kalırken artık Ortadoğu’dan bile atık kağıt ithal eder hale geldi.

Denetim Eksikliği ve İthalat Baskısı

Öte yandan, Türkiye’deki yayın sektörü ise atık kağıtlarını satamadığı için zor günler yaşıyor. Kağıt fabrikası SEKA’nın satılması sonrasında, dövizle kağıt alan yayın sektörü, maliyetlerini düşürmek için hurda kağıdı tercih etmek istese de ithal hurda kağıt piyasayı domine etmiş durumda. Yurt içinde zor şartlar altında yayın hayatına devam eden gazete, dergi ve yayın evleri depolarının atık kağıtlarla dolu olmasına rağmen geri dönüşüm firmalarının ithalata devam etmesinden şikayetçi.

Sektör temsilcileri, bakanlığın uyarılarına rağmen kağıt geri dönüşüm firmalarının neredeyse tüm ihtiyaçlarını ithalattan karşıladığını ve denetim eksikliğine vurgu yaparak durumu endişe verici buluyorlar.

Related Posts

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Seçim sonucu şaşırtmadı: MÜSİAD’a yeni AKP’li başkan!

MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte, yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi ve eski AKP Düzce Milletvekili aday adayı Burhan Özdemir, MÜSİAD Genel Başkanlığı’na seçildi.

Tozkoparan’da örnek dönüşüm! Bakan Kurum: Gelin hep birlikte deprem kabuslarımıza son verelim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’un Güngören ilçesinde hayata geçirilen Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi’yle, yeni evlerine kavuşan Kenan-Habibe Temel çiftinin görüntülerini paylaşarak kentsel dönüşüm çağrısı yaptı: Kenan ağabeyimiz devletine güvendi, hayatı değişti. Demirleri çürüyen evi yerine şimdi sağlam, güvenli yuvasında huzurla oturuyor. Gelin hep birlikte deprem kabuslarımıza son verelim.

500 kişiye iş verecekti: Otomotiv devi yatırımdan vazgeçti iş umudu yattı

Nissan Motor, Japonya’nın güneybatısındaki Kyushu adasında elektrikli araçlar için planladığı 1,1 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Ocak ayında açıklanan projede, Kitakyushu kentinde 153,3 milyar yen (yaklaşık 1,1 …

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir