Mezuniyet sonrası işsizlik, gençleri depresyona sürüklüyor

Üniversite Mezunlarında İşsizlik Depresyonu

Psikiyatrist Hande Gazey, işsizlik ve belirsizliğin gençler üzerindeki ruhsal etkilerini değerlendirdi. Gazey, “İşsizliğin sürekliliği, yalnızlık ve çaresizlik depresyonu tetikliyor” şeklinde konuştu.

Üniversite mezunu gençler arasında iş bulma sorunu gün geçtikçe artıyor. Kimi gençler, ailelerinin ve kendi çabalarıyla üniversiteyi bitirip mezun olmalarına rağmen işsizlikle karşı karşıya kalıyor. Her 100 üniversite mezunundan yalnızca 48’i kendi alanlarında iş bulabiliyor. Bu durum, gençler arasında “mezun depresyonu” olarak adlandırılıyor.

BirGün’de yer alan habere göre, Sosyoloji mezunu Kazım Çelebioğlu, garsonluk yaparak geçimini sağladığını belirterek, “Ne kadar çabalasam da yetmedi. Kendime ‘niye okudum?’ diye soruyorum. Üniversite öğrencisinden bile yoksul, ama diplomalı biriyim” şeklinde konuştu.

İşsizlik maaşına başvuranların sayısında artış yaşanırken, bir yıldır iş arayan eczane teknikerliği mezunu Kağan Sıhhiye geleceği görememekten şikayetçi. Aile ve çevre baskısının da eklediği psikolojik yükü anlatan Sıhhiye, umutsuzluk içinde olduğunu paylaştı.

Afet Yönetimi mezunu Yaşar Gümüşkan, yüksek lisans yaparken inşaatta yevmiyeli çalıştığını belirterek, “Aile psikolojik baskısı nedeniyle terapi aldım. Böyle olacağını bilseydim okumazdım” dedi.

Psikiyatrist Hande Gazey, kötüleşen yaşam koşullarının gençleri depresyona sürüklediğini vurgulayarak, ruh sağlığı hizmetlerine erişimin kamusal hakkı olması gerektiğini belirtti. Gazey, “Üniversiteler birlikte düşünmenin, umutla değişimin mekânı olmalı” dedi.

Gerçek işsizlik oranını araştıran DİSK-AR raporuna göre, işsizlik 12 milyona dayandı.

Related Posts

Fitch’ten ABD-Çin normalleşmesine kritik uyarı: Normal değil!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ve Çin müzakerelerine ilişkin ekonomideki gerilimin azaldığını ancak bunun henüz bir normalleşme sürecine girildiği anlamına gelmediğini açıkladı.

Türkiye’den ihracatı arttı: ABD’de fiyatlar düştü!

ABD’de yumurta fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Kuş gribi sonrası toparlanan arz ve artan ithalat piyasayı hareketlendirdi. Sektörde üretim ve yatırım beklentileri de yeniden şekilleniyor.

Ziraat Bankası güçlü büyümesini sürdürdü

Türk Bankacılık Sektörünün lideri Ziraat Bankası, küresel piyasalarda belirsizliğin arttığı yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme performansını devam ettirdi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Şimşek’ten ‘cari’ açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tarafından yayımlanan, 2025 yılı Mart ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre cari açık martta 4 milyar 87 milyon dolarla piyasa beklentisinin üzerinde açık verdi. AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti …

Kaderimizin çağrısı: Gelecek bin yılın imparatorluk serüveni başlıyor

Birinci Dünya Savaşı sona erdiğinde, emperyalist devletlerin işgal etmediği neredeyse hiçbir kara parçası kalmamıştı. Müslümanların yaşadığı topraklarda yaşananlar tam bir felaketti. Uzak Doğu ülkeleri İngiltere, Hollanda ve Fransa tarafından; Orta Doğu İngiltere ve Fransa tarafından, bugünkü İran doğrudan İngiltere tarafından; Afrika’nın tamamı ise Batılı emperyalist ülkeler tarafından paylaşılmıştı. Savaş sonrasında doğrudan sömürge olmayan iki ülke Türkiye ve Afganistan’dı. Batı sömürge imparatorluğu,