Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner Hastalığı ve Klima Bakımı

Lejyoner hastalığının önlenmesi için klima bakımı şart!

Lejyoner hastalığı, özellikle 25-55 derece arası sularda hızla üreyen Legionella Pnömonisi bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Kronik belirtiler arasında ateş, kas ağrıları, nefes darlığı ve bulantı gibi semptomlar bulunmaktadır. Bu bakteri genellikle su ile çalışan sistemlerde çoğalabilir ve klima gibi cihazlarda sıkça rastlanabilir. Yaz aylarında klima kullanımının artmasıyla klima bakımının düzenli yapılması önem arz etmektedir.

Erken teşhis ve tedavi hayati önem taşır!

Lejyoner hastalığına yakalandıktan sonra belirtilerin ortaya çıkmasının ardından erken teşhis konulmazsa veya tedavi edilmezse ölüm riski artabilir. Hastalığın nedeni olan Legionella bakterisi solunum yoluyla bulaşabilir ve zatürreye dönüşebilir. Kan ve idrar tahlilleri ile teşhis edilen hastalık, hastanın semptomlarına göre farklılık gösterebilir. Özellikle kalabalık ortamlarda bulunan kişiler ve risk altındaki gruplar için daha dikkatli olunmalı ve belirtiler üzerinde durulmalıdır.

Risk altındaki grupların dikkat etmesi gerekenler!

Lejyoner hastalığına karşı daha yüksek risk altında olan kişiler arasında sigara içenler, KOAH hastaları, amfizem hastaları ve 50 yaş üstü bireyler bulunmaktadır. Ek olarak, böbrek yetmezliği, akciğer yetmezliği, astım ve kanser gibi rahatsızlıkları olanlar da risk altındadır. Bu kişilerin özellikle sindirim semptomlarına karşı daha dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Hastanelerde yaşanan yığılmayla ilgili uyarı: Önce aile hekimine gidin

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, hastanelerde yaşanan yığılmalarla ilgili öncelikle vatandaşları aile hekimine gitmesi uyarısında bulunarak “Lütfen aile hekimine gidin. O gerek görürse sizi kendisi de randevu alarak ilgili hastaneye uzmana gönderebilir” dedi.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.