Bakan Bayraktar: Petrol, gaz arama ve üretiminde yeni adımlar atacağız

“`html

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzurum’a çeşitli ziyaretler ve iftar organizasyonlarına katılmak üzere geldi. İlk olarak Valilik ziyaretinde şeref defterini imzalayan Bayraktar, Vali Mustafa Çiftçi’den şehrin mevcut meseleleri hakkında bir brifing aldı. Atatürk Üniversitesi kampüsündeki Darülfünun Camisi’nde, çocuklarla birlikte gerçekleştirilen cami şenliğine katılan Bakan Bayraktar, burada Vali Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar ile birlikte çocuklara horoz şekeri, pamuk şekeri ve çeşitli hediyeler dağıttı. Ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Mehmet Sekmen’den şehirdeki çalışmalar hakkında bilgi aldı ve AK Parti İl Teşkilatını ziyaret ederek partililerle bir araya geldi.

Bakan Bayraktar

‘TÜRKİYE ÜÇ ALANDA KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLMAK ZORUNDADIR’

Palandöken Kayak Merkezi’nde bulunan Kafe25’te gerçekleştirilen iftar yemeğinde konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin son 22 yıl içinde 230 milyar dolarlık bir ekonomik değerden 1.3 trilyon dolara ulaşarak büyük bir sıçrama yaptığını ifade etti.

Büyüyen Türkiye’nin yeni ihtiyaçlarla karşı karşıya kaldığını belirten Bayraktar, “Enerji talebi sürekli artıyor. 2002’de Erzurum’un elektrik tüketimi ve bugünkü durumu arasında büyük bir fark var. Doğalgaz ise o dönemde yoktu. 2004’te Erzurum’a gelen doğalgazla birlikte, şu an 20 ilçemizde doğalgaz mevcut. Daha önümüzde gidecek çok yol var. Doğalgaz tüketimimiz de artış göstermekte. Bu bağlamda, ülkemizin ekonomisini büyütürken çok önemli bir dönüşüm aşamasındayız. Bu dönüşüm, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını kazanma mücadelesini de içeriyor. Türkiye kesinlikle üç alanda kendi kendine yeten bir ülke olmalıdır. Bunlardan ilki, milli güvenlik için hayati önem taşıyan savunma sanayimizdir. Türkiye, güvenliğini sağlamak konusunda dışa bağımlı olmaktan kurtulmalıdır.” dedi.

“Türkiye, savunma sanayinde büyük bir atılım yaptı ve dışa bağımlılığını yüzde 80’lerden yüzde 20’lere kadar indirdi. Şu anda, ülkemiz önemli bir savunma sanayi ihracatçısı konumundadır ki bu durum hem ekonomi hem de milli güvenlik açısından büyük bir güç oluşturuyor. İkinci kritik husus, gıda güvenliğimizdir. Bir tarım ülkesi olarak, Erzurum’un bu konuda önemi büyük. Türkiye’nin sağlıklı ve sürdürülebilir bir gıda güvenliği sağlaması lazım.”

Gıda temininde sorun yaşanmamakla birlikte, fiyatların uygun olması da vatandaşlarımız için büyük bir önem taşımaktadır. Üçüncü önceliğimiz ise enerji güvenliğidir. Türkiye, artan enerji ihtiyacını kesinlikle dışa bağımlı olmadan, kendi kaynaklarıyla karşılamak zorundadır. Bu, hiç de kolay bir süreç değil. Türkiye, geçmişte petrolün hemen hemen yüzde 90’ını ve doğalgazın büyük bir kısmını ithal ediyordu. Erzurum, bu bağlamda Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından önemli bir konuma sahiptir.

Çünkü desen tanımlamadığımız üç önemli proje Erzurum’dan geçmektedir. Bunlardan ilki, TANAP doğalgaz boru hattıdır ve Türkiye ile Avrupa’nın enerji arz güvenliği açısından büyük bir öneme sahiptir. İkincisi ise Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesidir. Ayrıca Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, ülkemiz için oldukça kritiktir. İthal kaynaklarla enerji sağlama yöntemlerinin ötesinde, Türkiye son on yılda enerji bağımsızlığına doğru büyük adımlar atmaktadır.”

Bakan Bayraktar

MİLLİ ENERJİ VE MADEN POLİTİKALARI

Bayraktar, Milli Enerji ve Maden Politikası Stratejisi’nin önemine dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye, artık kendi gemileri, mühendisleri ve jeologları ile Karadeniz’de doğalgaz arayabilecek bir ülkedir. Ayrıca geçmişte terör nedeniyle girilemez denilen Gabar bölgesinde, Türkiye’nin en kaliteli petrolünü üretmeyi başardık. Bugün Sakarya Gaz Sahası’nda, üç milyon eve yetecek kadar doğalgaz üretim kapasitesine ulaştık. Gabar’da ise günlük 80 bin varil petrol üretimi gerçekleştirmekteyiz. İlerleyen günlerde buradaki üretimi artırmak için çalışmalara devam edeceğiz.”

“Bu yolda ilerlemek, Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında, gıda güvenliğini, enerji yeterliliğini ve milli güvenliğimizi oluşturmak için şarttır. Enerjisi olmayan bir ülkenin hayati fonksiyonlarını sürdürmesi mümkün değildir. Başarıya ulaşmak, Türkiye’yi yalnızca 1.3 trilyon dolarlık bir ekonomi değil, gelecekte 2.3 ya da 3.3 trilyon dolarlık bir ekonomik güce ulaşacak bir ülke haline getirecektir. Hedeflerimiz doğrultusunda ilerleyeceğiz, çünkü Erzurum bize bu aşamada büyük destek verdi ve dualarınızla hedefimize ulaşacağız.”

Bakan Bayraktar, Erzurum ziyaretinde Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile olan projelerdeki memnuniyetini dile getirerek, “Bugün burada bulunmaktan büyük mutluluk duydum. Başkan Sekmen’in sunduğu projeler oldukça heyecan verici. Genel olarak, gittiğimiz yerlerde altyapı meseleleri konuşulurken, burada çok daha yenilikçi ve üretken konular üzerinde durduk. Enerji ve tarım alanında geleceğe yönelik umut verici projelere imza atmalıyız. Türkiye sanayisini daha katma değerli hale getirmek zorundadır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar

‘GABAR BÖLGESİ BİR BAŞARI ÖYKÜSÜDÜR’

Gabar bölgesinin Türkiye için bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Kısa bir süre önce Gabar’dan bahsetmeye başladık. O dağlar, eskiden bazı gençler için tek çıkış yoluydu. Şimdi ise onlar, büyük bir umutla hayal kurmaya başladı. Burada üç bin gencimize iş imkanı sağlıyoruz. Üretimin arttığı bir geleceği inşa etmek için petrol ve gaz arama alanında yeni gelişmelere odaklanıyoruz. Hedefimiz, Türkiye’yi enerji bağımsız bir ülke haline getirmek.” diyerek Cumhurbaşkanının liderliğinde devam eden hizmet hareketine vurgu yaptı.

“`

Related Posts

Alman otomobil üreticilerinin karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.

Aylardır böylesi görülmedi! Haftanın en çok kazandıranı belli oldu, biri hariç…

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,43 değer kazandı. BIST 100 endeksi, en düşük 9.032,54 puanı ve en yüksek 9.421,36 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 2,43 üstünde 9.390,51 …

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş