Brent petrolde yükseliş rüzgârı: Küresel ticaret fiyatları zıplatıyor! (9 Mayıs 2025)

Brent Petrol Fiyatları Yükselişte: En Son Durum Nedir?

Dün, Brent petrolün varil fiyatı 63,02 dolara kadar yükseldi ancak günü 63,01 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün ise Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,01 artarak 63,02 dolara yükseldi. Aynı saatte ise Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 59,93 dolardan alıcı buldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin İngiltere ile imzaladığı ticaret anlaşması, benzer adımların diğer ülkelerle de atılabileceği beklentisiyle petrol fiyatlarının yükselmesini sürdürüyor.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan telekonferans görüşmesinin ardından varılan anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada, ABD’nin İngiltere’ye çelik ve alüminyum tarifeleri uygulamayacağını ve otomobillere gümrük vergisinin yüzde 10’a düşürüleceğini bildirdi.

Starmer, bu gümrük vergisi indiriminin “büyük ve önemli” olduğuna vurgu yaparak, gelecekte otomobillere yönelik kotaların artırılabileceği bir alan olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Trump, Oval Ofis’te yaptığı basın toplantısında, yeni ticaret anlaşmalarının çok yakın olduğunu söyledi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in, Çinli yetkililerle İsviçre’de gerçekleştireceği görüşmelere de değinen Trump, Avrupa Birliği’nin anlaşmaya son derece istekli olduğunu vurguladı.

Bu uzlaşma adımlarının küresel ticaret üzerindeki baskıyı azaltması ve petrol talebini olumlu etkileyerek fiyatların yukarı yönlü hareketini desteklemesi bekleniyor.

Aynı zamanda, Hindistan ile Pakistan arasındaki artan gerilimin enerji tedarik zincirinde aksamalara neden olabileceği endişeleri, petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor.

Brent petrol fırladı: ABD-Çin görüşmeleri piyasayı sallıyor! (7 Mayıs 2025)

Uzmanlar, ticari gemilere yönelik doğrudan saldırı riskinin düşük olmasına rağmen özellikle donanma operasyonlarının yoğun olduğu bölgelerde gerginliğin artmasının arz güvenliğini tehdit edebileceğini belirtiyor.

Ayrıca, Hindistan’ın olası tedarik zinciri şoklarına karşı stratejik nedenlerle ham petrol alımlarını artırabileceği ve bu durumun kısa vadede fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği düşünülüyor.

Related Posts

Alman otomobil üreticilerinin karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.

Aylardır böylesi görülmedi! Haftanın en çok kazandıranı belli oldu, biri hariç…

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,43 değer kazandı. BIST 100 endeksi, en düşük 9.032,54 puanı ve en yüksek 9.421,36 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 2,43 üstünde 9.390,51 …

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir