İstanbul’un 10 yıllık kentsel büyümesi incelendi; “Şehir baştan aşağı adeta yeniden yaratılmış”

İstanbul’un 10 Yıllık Kentsel Büyümesi Radar Uydularıyla İncelendi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibi, radar uydularından elde ettikleri verilerle geliştirdikleri Küresel Yer İzleme Sistemi sayesinde İstanbul’un 2014 yılından bu yana olan kentsel büyümesini detaylı bir şekilde inceledi. Kutoğlu, yaptıkları inceleme sonucunda şehrin büyük bir değişim geçirdiğini belirterek, “Genellikle kıyı alanları muhafaza edilmiş, ancak şehrin kuzey bölgesinde büyük bir büyüme gözlemledik. Son 10 yılda şehir neredeyse tamamen yeniden şekillendirilmiş durumda” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, radar uydu verilerini kullanarak geliştirdikleri Küresel Yer İzleme Sistemi ile İstanbul’un 2014 yılından bu yana olan kentsel büyümesini detaylı bir şekilde incelediklerini belirtti. Kutoğlu, “Radar uyduları dünya etrafında her 12 günde bir tur atıyorlar. Bu sayede topladığımız verileri gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyoruz. Bu uygulama sayesinde, şehirlerimizde ve bölgelerde meydana gelen değişimleri detaylı bir şekilde gözlemleyebiliyoruz” dedi.

Kırmızı İşaretli Alanlar Değişime Uğramış

Kutoğlu, kullandıkları radar uydularının 2014 yılından itibaren veri toplamaya başladığını ve bu nedenle geliştirdikleri uygulama ile İstanbul’un son 10 yıllık kentsel büyümesini analiz ettiklerini vurguladı. Kutoğlu, “Kırmızı işaretli alanlar, 2014 yılından sonra değişime uğramış bölgeleri gösteriyor. Bu alanlar park, bahçe, yeni bina inşaatı veya mevcut binaların dönüşümü gibi değişiklikleri temsil ediyor. Uygulamamız sayesinde her türlü değişimi detaylı bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. İstanbul’un metropol alanında büyük bir kentsel dönüşüm yaşandığı görülüyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Son 10 Yılda Yüzde 75’lik Değişim”

Kutoğlu, özellikle yoğun değişim gözlemlenen bölgelerde, genellikle kıyı kesimleri hariç, şehrin geri planda genişlediğini belirtti. Yapılan analizde İstanbul’un metropol alanında son 10 yılda yaklaşık yüzde 75’lik bir değişim yaşandığını ortaya koyduklarını ifade eden Kutoğlu, “Yeni yolların, havaalanlarının, köprülerin ve barajların yanı sıra konut alanlarındaki değişimleri net bir şekilde gözlemliyoruz. Genellikle kıyı bölgeleri aynı kalsa da şehir, kuzey bölgesine doğru genişlemiş durumda. İstanbul’da büyük bir kentsel dönüşüm yaşanıyor” şeklinde konuştu. (DHA)

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

___________________________________________________________________________________

Related Posts

TikTok fenomen hesapları teker teker kapatıyor

TikTok’ta bazı influencer’ların, reçeteli zayıflama ilaçlarını tanıtarak takipçilerine bu ürünlerin satıldığı çevrim içi eczanelere yönlendirdiği tespit edildi. LADbible’ın araştırmasına göre, Wegovy, Ozempic ve Mounjaro gibi GLP-1 türevi ilaçlar …

ROG Xbox Ally ve ROG Xbox Ally X tanıtıldı

Xbox Game Showcase etkinliğinde yeni cihazlarını da duyurdu. 8 Haziran’da yapılan etkinlikte Xbox oyunlarının yanı sıra ROG Xbox Ally de gösterildi.

Akıllı telefonlar havadan şarj olacak! İşin uzmanları yorumladı

Akıllı telefon teknolojisi, her geçen gün yeni bir sıçrama ile kullanıcıları şaşırttı. Son yıllarda dikkat çeken en yenilikçi gelişmelerden biri, cihazları kablo veya şarj pedine ihtiyaç duymadan, adeta “havadan” şarj edebilen teknolojiler. ABD ve …

Kepler-725c isimli gezegen, biyolojik yaşam için uygun olabilir

Çin Bilimler Akademisi’nin son araştırmalarına göre, Kepler-725c adlı gezegen, sıvı suyun varlığıyla yaşam barındırma potansiyeline sahip olabilir. 2400 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegenin özellikleri, bilim dünyasında heyecan uyandırıyor.

Güneş gerçek “yüzünü” gösterdi

Güneş’in yüzeyinde devasa, ağız şeklinde bir boşluk belirdi. Üstelik bu “ağız”, tam beş Jüpiter genişliğinde ve Dünya’nın yönüne doğru sıcak Güneş nefesi üflüyor!

Elon Musk’ın yeni uygulaması XChat nasıl olacak?

Elon Musk’ın hafta sonu duyurduğu XChat, güvenlik vadediyor. Peki nasıl kullanılacak?