“İyi huylu prostat büyümesinde farklı tedavi alternatifleri mümkün”

Prostat büyümesine karşı son zamanlarda yapılan çalışmaları anlatan Prof. Dr. Bülent Erkurt, iyi huylu ve gerekli koşulları sağlayan prostat tedavilerinde rezum yöntemini kullandıklarını söyledi. Erkurt, “Hastalarda iyi huylu prostat büyümesi varsa öncelikle farklı tedavi alternatifleri öneriyoruz. Bu yöntemde İşlem toplam 7 dakika sürüyor. Endoskopik olarak doğal yollar kullanılarak büyüyen prostat dokusuna ulaşılır ve ısıtılmış su buharı bu bölgelere enjekte edilir. Her bir uygulama 9 saniye sürer ve toplamda 4-5 enjeksiyon yapıldıktan sonra işlem tamamlanır. Daha sonra hastaya bir sonda takılır ve hasta odasına alınır. İşlemden 3-4 saat sonra hasta taburcu edilir” dedi.

Prostat büyümesi, erkeklerin yaşam kalitesini düşüren, özellikle ileri yaşlarda sık görülen bir sağlık sorunları arasında yer alıyor. Üroloji alanında geliştirilen yeni yöntemler arasında öne çıkan ‘rezum’ tedavisi ile özel bir jeneratörle ısıtılmış su buharını doğrudan prostat dokusuna enjekte edilerek, iyileşme sürecini hızlandırmak ve ameliyat riskini en aza indirmek hedefleniyor. Medipol Koşuyolu Hastanesi Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Bülent Erkurt, “Özellikle 50 yaş altındaki erkeklerde gelecek planları (örneğin baba olma isteği) varsa veya 80 yaş üstü hastalarda farklı branş doktorlarının yüksek cerrahi risk öngördüğü durumlarda bu tedavi seçeneği tercih ediliyor. Klasik cerrahi girişimlere kıyasla kısa sürmesi, daha az risk barındırması ve hızlı taburcu imkanı sunmasıyla dikkat çeken rezum, 80 grama kadar olan prostat büyümelerinde etkinlik gösteriyor. Su buharı tedavisinin ameliyat olamayan veya olmak istemeyen hastalar için önemli bir alternatif olduğunu vurguluyor” diye konuştu.

“Amacımız hastaya zarar vermeden çözüm sağlaması”

Hastalarda iyi huylu prostat büyümesi varsa, farklı tedavi alternatifleri önerdiklerini dile getiren Prof. Dr. Erkurt, “Prostat büyüklüğü üroloji uzmanı tarafından tespit edildiğinde, öncelikle iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu belirlenir. Eğer hastanın şikayetleri iyi huylu prostat büyümesinden kaynaklanıyorsa, hastaya bazı tedavi alternatifleri sunuyoruz. Bazı hastalara ilaç tedavisi, bazılarına davranış tedavisi, bazılarına ise ameliyat öneriyoruz. Ameliyat önerdiğimiz hastalarda yaşlarına, eşlik eden hastalıklarına ve mesleklerine göre bazı ayrımlar yapmak zorundayız. Özellikle 50 yaş altı erkek hastalar için, eğer yeni evlilerse, baba adayıysalar ya da böyle bir beklentileri varsa; 80 yaş üzeri hastalarda ise prostat büyümesi mevcut ancak eşlik eden hastalıkları nedeniyle anestezi uzmanları, kardiyoloji uzmanları veya diğer branş doktorları ameliyatı yüksek riskli buluyorsa, tedavi alternatiflerini araştırıyoruz. Bu araştırmalarda en güvenli yöntemi seçmeye çalışıyoruz. Amacımız, tedavinin kısa sürmesi, güvenli olması ve hastaya zarar vermeden çözüm sağlamasıdır” diye konuştu.

“3-4 saat sonra hasta taburcu edilir”

Prof. Dr. Erkurt, “Son zamanlarda kullanılan rezum, yani su buharı tedavisi, bu kapsamda değerlendirilen bir yöntemdir. Bu yöntemde, özel bir jeneratörde distile su, termal enerjiyle 103 santigrat dereceye kadar ısıtılır ve elde edilen buhar, prostat dokusuna uygulanır. İşlem toplam 7 dakika sürer. Endoskopik olarak doğal yollar kullanılarak büyüyen prostat dokusuna ulaşılır ve ısıtılmış su buharı bu bölgelere enjekte edilir. Her bir uygulama 9 saniye sürer ve toplamda 4-5 enjeksiyon yapıldıktan sonra işlem tamamlanır. Daha sonra hastaya bir sonda takılır ve hasta odasına alınır. İşlemden 3-4 saat sonra hasta taburcu edilir. Bu yöntem oldukça kolay ve güvenlidir. Ancak her prostat büyümesi için en etkili veya en başarılı yöntem olmayabilir. Çünkü her yaş grubunun ve her prostat büyüklüğünün tedavi süreci farklıdır. Rezum, özellikle 80 grama kadar olan prostat büyüklüklerinde, 50 yaş altındaki genç hastalarda, 80 yaş üstü ve ek hastalıkları olan hastalarda veya herhangi bir yaşta anestezi riskli görülen hastalarda uygulanabilecek bir alternatiftir” ifadelerini kullandı. (DHA)

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul’da belediyelere terör soruşturması!

TIKLAYIN | Uyuşturucuyla yakalanan Özel harekatçılar, Komiser Kürşat’ın intiharıyla bağlantılı tayinler: Emniyet’te neler oluyor?

TIKLAYIN | Mansur Yavaş’tan “ikili aday” formülü

TIKLAYIN | Icardi’nin sözleşmesi dondurulacak!

TIKLAYIN | Trafik cezaları artacak, hapis cezası geliyor

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Hastanelerde yaşanan yığılmayla ilgili uyarı: Önce aile hekimine gidin

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, hastanelerde yaşanan yığılmalarla ilgili öncelikle vatandaşları aile hekimine gitmesi uyarısında bulunarak “Lütfen aile hekimine gidin. O gerek görürse sizi kendisi de randevu alarak ilgili hastaneye uzmana gönderebilir” dedi.