Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Güney Marmara Bölgesi Yeşil Hidrojen Projesi Üniversitelerle Güçleniyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde yürütülen proje, Güney Marmara bölgesinde entegre bir yeşil hidrojen ekonomisi oluşturmayı amaçlıyor. Projenin 15 ortağı arasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Üniversiteler Yeşil Dönüşümde İtici Güç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin küresel iklim hedeflerine ulaşmadaki stratejik rolüne vurgu yaparak üniversitelerin yeşil dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü teşvik etmek için çaba harcayarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca, yeşil ekonomiye uzman yetiştirmek amacıyla ilgili alanlarda çeşitli programlar açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Karbon Nötr Bölge Olma Yolunda

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrür Tesisi, Türkiye’nin bor rezervlerini hidrojen depolama teknolojilerinde kullanmayı hedefliyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz ülkelerine de model oluşturulması hedefleniyor. Projenin temel amacı, Güney Marmara bölgesini Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirerek 2053 net sıfır emisyon hedefini desteklemek ve sürdürülebilir uygulamalara öncülük etmek.

Proje kapsamında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi kurulması planlanıyor. Üniversitenin Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, merkezin temiz enerji ve denizcilik alanlarında hayati bir yatırım olacağını belirtiyor. Merkezde yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi gibi konularda uygulamalı eğitimler, Ar-Ge testleri ve yeni iş kolları için çalışmalar yürütülecek.

Related Posts

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANLARI 30 HAZİRAN 2025 || İstanbul barajlarında doluluk oranı ne kadar? Ömerli, Büyükçekmece, Terkos ve diğer barajlarda su seviyesi yüzde kaç?

İstanbul barajları doluluk oranı yaz mevsiminin de gelmesiyle merak ediliyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, gün gün yeni verilerle Ömerli, Elmalı, Terkos, Alibeyköy, Sazlıdere, Büyükçekmece, Sazlıdere, Istrancalar ve diğer barajlardaki son durumu paylaşıyor. Sıcak havalar İstanbul’da etkisini gösteriyor. Sıcak ve bunaltıcı hava şehir yaşamının yanı sıra barajlardaki su seviyeleri açısından risk oluşturuyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl kente su sağlayan barajlardaki su seviyesi yüzde 27’lere kadar gerilemişti. Peki İstanbul barajlarında doluluk oranı kadar? Ömerli, Büyükçekmece, Terkos ve diğer barajlarda su seviyesi yüzde kaç? İşte İSKİ Baraj doluluk oranları ve su seviyesi…

KPSS A GRUBU MESLEKLERİ | KPSS A Grubu sınavı nedir, kimler girebilir, B grubu farkları nelerdir? İşte KPSS A ve B grubu kadroları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına yerleştirmede uygulanan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) kadrolar; A grubu kadrolar ve B grubu kadrolar olmak üzere ikiye ayrılıyor. 2025 yılı KPSS A grubu başvuruları ile beraber, bu grupta yer alan meslek kolları yeniden gündeme geldi. A grubu kadrolar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. Peki, KPSS A grubu ve B grubu nedir? Peki, KPSS A Grubu meslekler nelerdir, kimler A grubu sınavına girebilir? İşte, KPSS A grubu kadroları ve meslekleri hakkında bilgiler.

Öğretmenler Kadıköy’den iktidara çağrıda bulundu

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Kadıköy’den Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” adını verdikleri bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamada “Biz yaşamak istiyoruz. Biz mesleğimize devam etmek istiyoruz” denildi.

Adrese teslim kadro ilana tepki: Uzmanı olmayanlara açılması, alana özgü akademik bilgi üretimini yok edecek

Yetişkin Eğitimi ve Yetişkin Eğitimcileri Derneği Gazi Üniversitesi’ndeki adrese teslim kadro ilanına ilişkin, “Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi alanında uzmanlaşmış akademisyenler ve doktora derecesini almış alan uzmanları varken alanın bu biçimde uzmanı olmayanlara açılması, “yetişkin eğitimi” alanına özgü akademik bilgi üretimi ve yetiştirmenin yok olmasını getirecektir” açıklamasını yaptı.

Gün değişikliği fayda etmedi: NOW’ın iddialı dizisi final yapıyor!

Gün değişikliği fayda etmedi: NOW’ın iddialı dizisi final yapıyor!

2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı için son zil çaldı

2024-2025 eğitim öğretim yılı sona erdi. Yaklaşık 20 milyon öğrenci karne alarak yaz tatiline başladı. Öğretmenler ise 2025 Haziran dönemi Mesleki Çalışma Programının ardından 27 Haziran’da tatile başlayacak.