Uzmanı açıkladı: HMPV dünya genelinde bir salgına dönmez

Prof. Dr. Nafiz Koçak: İnsan Metapnömovirüsü (hMPV) Hakkında Bilgilendirme

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nafiz Koçak, Çin ve Avrupa’da yaygınlaşan, Malezya, Hindistan ve Kazakistan gibi ülkelerde de görülen İnsan Metapnömovirüsü (hMPV) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

DHA’nın haberine göre, Prof. Dr. Koçak, “2024 Ekim ayından bu yana hMPV vakalarında bir artış görülse de, bunun küresel bir salgın endişesine yol açmayacağını belirtti.

hMPV, diğer solunum yolu enfeksiyonlarına benzer şekilde bulaşır ve özellikle kış aylarında vakalar artar. Hastalık genellikle erken yaşlarda ortaya çıkar ve tekrarlayabilir. Burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hafif ateş ve öksürük gibi belirtiler görülebilir, ancak genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.

Ağır semptomlar genellikle 5 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üstü bireylerde görülür.

“SARS-COV-2 gibi, hMPV de küresel bir salgın endişesine yol açmayacaktır. Çünkü hMPV’deki değişiklikler yavaş ve önceden dolaşımda olan suşlar mevcut. SARS-COV-2 ise insanların daha önce karşılaşmadığı bir virüstü ve bağışıklık yoktu, bu nedenle pandemiye yol açmıştı. hMPV genellikle 2-5 gün içinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır.” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Koçak, açıklamalarını noktaladı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Hastanelerde yaşanan yığılmayla ilgili uyarı: Önce aile hekimine gidin

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, hastanelerde yaşanan yığılmalarla ilgili öncelikle vatandaşları aile hekimine gitmesi uyarısında bulunarak “Lütfen aile hekimine gidin. O gerek görürse sizi kendisi de randevu alarak ilgili hastaneye uzmana gönderebilir” dedi.