Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurma Tüketimi ve Diş Sağlığı İlişkisi

Hava sıcaklıklarının artmasıyla dondurma tüketiminin yaygınlaştığı bir dönemde, Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, dondurmanın diş sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Yüksek şeker içeriği nedeniyle dondurmanın diş çürüğü riskini artırabileceğini ifade eden Erdoğan, “Şeker, ağızdaki bakterilerle birleşerek asit oluşturabilir ve bu da diş minesini aşındırabilir. Soğuk yapısı ise hassas dişlerde rahatsızlıklara sebep olabilir. Ancak makul miktarlarda tüketildiğinde ciddi sorunlara yol açmaz” diyor.

Hassas Dişlere Özel Uyarılar

Dolgu, kanal tedavisi veya ortodontik tedavi görenlerin dondurma tüketimine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekerli içeriğin çürük riskini artırabileceğini, yapışkan dondurmaların braketlere zarar verebileceğini ve soğuk hassasiyeti olan dişlerde ağrıya neden olabileceğini” belirtiyor. Erdoğan, tedavi sürecine göre diş hekimine danışılmasını tavsiye ediyor ve dondurma tüketildiğinde dikkatli olunmasını öneriyor. “Küçük porsiyonlarla yavaşça tüketmek, ağızda biraz bekletmek ve özel diş macunları kullanmak hassasiyeti azaltabilir” diye ekliyor.

Ağız Hijyeni İçin Öneriler

Dondurmanın kalsiyum ve fosfat içeriğinin diş minesini güçlendirebileceğini ancak şeker içeriğinin bu olumlu etkiyi gölgeleyebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekersiz veya düşük şekerli süt bazlı dondurmaların tercih edilmesi daha faydalı olabilir. Şekerli dondurmalar ise çürük riskini artırabilir” diyor. Dondurmadan sonra ağız hijyeninin korunması için suyla çalkalamanın önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, diş fırçalamadan önce 30 dakika beklenmesi gerektiğini ve diş ipi kullanımının plak oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyor. Son olarak, şekersiz sakız çiğnemenin tükürük salgısını artırarak asidi nötralize edebileceğini öneriyor.

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kepek, dökülme, kaşıntı kabusuna son! Saç derisine detoks şart, işte yöntemi

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar. Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Hastanelerde yaşanan yığılmayla ilgili uyarı: Önce aile hekimine gidin

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, hastanelerde yaşanan yığılmalarla ilgili öncelikle vatandaşları aile hekimine gitmesi uyarısında bulunarak “Lütfen aile hekimine gidin. O gerek görürse sizi kendisi de randevu alarak ilgili hastaneye uzmana gönderebilir” dedi.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.