Yeni işsizlik dalgası kapıda

Teknolojik Dönüşüme Hazır Olmayan Türkiye İşsizlikle Yüz Yüze!

Her 3 kişiden 1’inin işsiz olduğu, milyonlarca gencin ne eğitimde ne de iş gücünde olduğu Türkiye’nin, teknolojik dönüşüme hazır olmaması çalışanlar için yeni bir işsizlik dalgasının kapısını aralayabilir. Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘İşlerin Geleceği Raporu’na göre Türkiye’de 2025-2030 döneminde işçilerin gereken becerilerinin yüzde 44’ünün değişeceği tahmin ediliyor. Bu araştırmada Türkiye, Mısır ve Zimbabve’nin ardından dünyada üçüncü sırada bulunarak iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkeler arasında en üst sıralarda yer aldı.

YETENEK AÇIĞI BÜYÜYECEK

Önümüzdeki 5 yılda küresel bazda iş gücünün gereken becerilerinin değişim oranı Türkiye’nin 5 puan altında kalarak yüzde 39 oldu. İş gücünde teknolojik dönüşüme en hazır ülke ise Danimarka oldu. Danimarka’da işçilerin gereken becerilerinin 2025-2030 arasında yüzde 28 oranında değişeceği tahmin ediliyor. Danimarka’yı; Hollanda, Çekya, Polonya ve Birleşik Krallık takip etti. Halihazırda gerçek işsiz sayısının 11 milyonu geçtiği, genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 16’ya yaklaştığı Türkiye’de işverenler, iş gücü piyasasındaki tablonun önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceğini tahmin ediyor. İşverenlerin yüzde 60’ından fazlası 2030’a kadar Türkiye’deki yetenek açığının daha da büyüyeceğini tahmin etti.

Rapora göre küresel işgücü piyasasının yüzde 59’unun 2030’a kadar yeni beceriler kazanması gerekiyor. Küresel çapta 120 milyondan fazla çalışanın işini kaybedeceği hesaplanırken, Türkiye gibi iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkelerin daha olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Türkiye’de yeşil dönüşüm ön planda olacak

Araştırmaya göre küresel çapta 5 yıl içinde talep görecek meslekler arasında zirvede, çiftlik işleri, tarım işçileri, inşaat ustaları ve kamyonla teslimat hizmetleri yer aldı. Aynı dönemde önemi azalacak meslekler içinde kasiyerlik, yönetici asistanlığı ve temizlik görevlileri olarak belirtildi. Türkiye’de ise robotik mühendisler, yenilenebilir enerji mühendisleri ve otonom ve elektrikli araç uzmanları, önümüzdeki dönemde öne çıkması beklenen meslekler arasında sıralandı.

Related Posts

Google ve Meta’yla başa çıkamadı: Ünlü teknoloji şirketi iflas etti

Reklam teknolojisi alanında 20 yıl önce yola çıkan Marin Software, dijital reklam devleriyle baş edemeyince iflas bayrağını çekti. Şirketin kalan varlıkları, Teksaslı milyarderin yatırım fonuna satılıyor.

CHP’den zam ve enflasyon tepkisi: ‘Uydurulan TÜİK rakamlarıyla…’

CHP’li Gülcan Kış, enflasyon verileri üzerinden hükümete tepki gösterdi. Yurttaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıların görmezden gelindiğini savundu. Maaş artışlarının halkın gerçek ihtiyaçlarını karşılamadığını dile getirdi.

Bakan Kacır: “Proje başına 2 milyon liraya kadar destek vereceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında 15 kalkınma ajansının yaklaşık 600 milyon lira tutarındaki teklif çağrılarını ilan ettiğini ve bakanlık olarak proje başına 2 milyon liraya kadar destek vereceklerini söyledi.

Son dakika: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, evde bakım yardımı… İşte memur maaşıyla değişen ücretler

Memur maaşlarına gelen zamla birlikte birçok maaş ve ücrette değişiklik yaşandı. Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, evde bakım yardımı da bu değişikliklerden etkilendi.

Bankacılık sektörünün net karı arttı

Bankacılık sektörünün mayıs sonu itibarıyla dönem net karı 326 milyar 475 milyon lira oldu.

Emekli promosyonlarına Temmuz güncellemesi: İki banka tutarı 27 bin TL’ye çıkardı

Temmuz ayı itibarıyla emekli promosyonları yeniden gündemde. Bankalar, 12 bin TL ile 27 bin TL arasında değişen tutarlarla emeklilere promosyon fırsatları sunuyor. Yapı Kredi ve VakıfBank, en yüksek promosyon ödemeleriyle öne çıkarken, diğer bankalar da ek avantajlar sunuyor. Emekliler, hangi bankanın en uygun teklifi sunduğunu araştırıyor. İşte banka banka promosyon tutarları…